AVOMERELLÄ

Runsas vuosi sitten Marianne ja Bjarne Eilertsen lähtivät unelmamatkalleen. He suuntasivat S/Y Sjusefine -nimisellä purjeveneellä kohti Välimeren kauniita saaria. Heidän suunnitelmanaan on viettää merellä vähintään seitsemän kuukautta vuodesta, useina vuosina.

Mariannella ja Bjarnella jotka ovat kotoisin Tanskan Stegestä, ei ole mitään useiden kuukausien merellä viettämistä vastaan. S/Y Sjusefinen, joka on vuoden 2008 Najad 440CC, he ostivat eräältä englantilaiselta Italiassa jo syksyllä 2014. Melkoisten valmistelujen jälkeen he pääsivät viimein huhtikuussa 2015 nostamaan Tanskan lipun veneen perään ja lähtemään pitkälle seikkailulle, jota he olivat suunnitelleet jo pitkään. Matkalle, jonka on ajateltu kestävän joitakin vuosia.

Matka alkoi italialaisesta Marina Di Scarlinon satamasta Toscanan rannikolta, missä jo edellisellä omistajalla oli satamapaikka. Sieltä matka jatkui Elbaan, Korsikaan, Sardiniaan, Sisiliaan ja sieltä edelleen pohjoiseen Kreikan Korfuun. Kesti seitsemän kuukautta, ennen kuin he marraskuussa 2015 vetivät veneen maihin talveksi. Silloin he olivat Mesolonghissa, joka on viihtyisä kylä Kreikan mantereella 300 km Ateenasta länteen.

– Olemme toistaiseksi olleet hyvin onnekkaita, olemme nauttineet upeasta ruotsalaisesta laatuveneestämme, joka sekä toimii loistavasti purjehdusten aikana että toimii täydellisenä asuinpaikkana. Lisänä meillä on tehokas Volvo Penta -moottori. Vene on yksinkertaisesti turvallinen säästä riippumatta, Bjarne kertoo.

Pari todella nauttii purjehtimisesta, ja etapit ovat usein päivämatkoja, vaikka yksi ja toinenkin matka on venynyt yli yön, kuten 32 tuntia kestänyt matka Sardiniasta Sisiliaan. Usein he viettävät merellä joitakin päiviä, joskus jopa viikon yhteen menoon.

– Kun rantaudumme, vuokraamme auton ja tutustumme ympäristöön. Välimeren suurten saarten luontohan on aivan upea.

Vuoden 2016 sesongin lähestyessä Marianne ja Bjarne, jotka olivat palanneet Tanskaan työskentelemään viiden kuukauden ajaksi, ovat jälleen paikalla Mesolonghin pienvenesatamassa. He aloittivat kunnostamalla veneensä kiillottamalla ja maalaamalla jne. Huhtikuun 8. päivänä se oli jälleen merellä.

– Nyt olemme vierasvenesatamassa ja teemme pieniä ja suurempia korjauksia, ennen kuin suuntaamme jälleen merelle. Tällä kertaa he suuntaavat Korintin kanavan läpi, ohittavat Ateenan ja jatkavat pohjoiseen pitkin Kreikan itärannikkoa. Ehkä he päätyvät Istanbuliin ja sen jälkeen edelleen Kykladeille. Kesällä tuuli puhaltaa usein pohjoisesta, joten on parasta purjehtia myötätuuleen. Tänä vuona on myös tiedossa 7 kuukauden purjehdus.

Pariskunta on purjehtinut paljon yhdessä. He ovat kokeneita ja tuntevat olonsa turvalliseksi lähtiessään liikkeelle purjeveneellä.

– Aikuiset lapsemme ovat joskus mukana, samoin heidän ystävänsä. Joitakin kertoja he ovat olleet mukanamme useiden viikkojen ajan.

Koska Välimeren aurinkoinen ja suolainen meri-ilmasto helposti vahingoittaa tiikkikantta ja lisäksi kansi kuumenee helposti todella kuumaksi, on tärkeää huolehtia siitä kestävällä käsittelyllä ja yrittää tehdä pinnasta mahdollisimman vaalea.

– Päätimme kokeilla Sioo:x Marinea, jota levitimme kanteen huhtikuussa 2015 Italiassa. Aiemmin kansi oli käsitelty öljyllä. Siihen meni joitakin kuukausia, mutta sitten huomasimme hienon tuloksen, joka muuttui hitaasti yhä vaaleammaksi.

Veneen suojapeitteen alla Kreikassa viettämän kokonaisen talven jälkeen tulos näytti edelleen tasaiselta ja hyvältä. Toinen käsittely tehtiin kannen eniten rasituksille alttiiden pintojen vahvistamiseksi.

– Ainetta on todella helppoa levittää, se ei haise ja se liukenee veteen. Pinta on myös helppo puhdistaa huuhtelemalla vedellä muutaman kerran sesongin aikana, Bjarne sanoo.

Jatka ostoksia
Tilauksesi

Ostoskorisi on tyhjä