Korkeakattoinen hirsitalo

Talo, joka rakastaa metsää.

Joskus 10-vuotismerkkipäivä on ison juhlan arvoinen. Tosin 10 vuotta ei ole mikään ikä tälle Peter Larssonin omistamalle hirsitalolle, joka sijaitsee Alingsåsin kunnassa Ruotsissa. SiOO:X käsittely peittää talon rustiikkista julkisivua ja suojaa puuta lopulliseen muotoonsa kehittyneen piikilven avulla. Talo on hyvä esimerkki SiOO:X käsittelyn kestävyydestä.

Kymmenen vuotta sitten Peter Larsson pystytti massiivihirrestä rakennettavan unelmakotinsa Alingsåsin ja Vårgårdan väliseen metsään. Rakennusmateriaaliksi hän valitsi leveän ja järeän hirren, joka on veistetty Siperian metsissä kasvaneesta tiheäsyisestä kuusipuusta. Rakentamisen jälkeen hän pohti puurakenteiden vanhenemista ja niiden vaatimaa käsittelyä. Talonomistaja sanoo: ”Aluksi en halunnut maalata taloa ollenkaan. Muovimaalit vain tukkivat puun pinnan ja estävät sen hengittämisen. Siksi etsin vaihtoehtoja.”

Metsästystä harrastava Peter oli Jämtlandissa vieraillessaan ihastunut vanhoihin metsästysmajoihin, jotka olivat seisoneet tukevasti paikoillaan jopa 100 vuotta. Kosteuden ja hyvän ilmanvaihdon yhteisvaikutuksesta johtuen puu voi ”kivettyä” ajan myötä: luonnollinen prosessi, joka saa puun pinnan muuttumaan harmaaksi.

SiOO:X jäljittelee vanhan ja kivettyvän puun luonnollista prosessia patentoidun piikaavan avulla. Luonnossa piitä esiintyy maaperässä ja siten eri kasveissa: pii saa varret jäykistymään ja kovettumaan ajan myötä. Lisättäessä piitä puun pintaan puukuitujen sisälle muodostuu piikiteitä, jotka vahvistavat ja suojaavat puuta sisältäpäin. Prosessi vaatii kosteutta, sadetta ja jonkin verran aikaa.

Peter halusi panostaa ympäristöystävälliseen tekniikkaan ”designed by nature” -ajatuksella. SiOO:X tuotteet olivat suhteellisen uusi keksintö 10 vuotta sitten, jolloin Peter käsitteli koko hirsitalonsa SiOO:X Premium Paneelilla. Aine levitettiin ruiskulla erissä: kaksi kerrosta Premiun Paneeli Puunsuojaa pohjaksi sekä kerros Premium Paneeli Pintasuojaa, joka kiinnitti käsittelyn.

Tulos on tänä päivänä juuri sellainen kuin Peter oli toivonut, ja se muistuttaa hänen Jämtlannissa kokemaansa: ”Puu tuntuu kivikovalta ja samalla tuoreelta”, sanoo Peter. ”Käsittely kestää edelleen erittäin hyvin.” Viimeisen 10 vuoden aikana asunnon omistaja on lisännyt SiOO:X Premium Paneeli Pintasuojaa vain tietyissä säälle alttiissa paikoissa. Peterin mukaan täydellinen uudelleenkäsittely ei ole vielä tarpeen.

Sen sijaan metsästäjä ja metsänomistaja Peter nauttii talostaan, joka on ympärivuotinen asuinpaikka. Rustiikkinen tyyli luo mielikuvan metsästys- tai vuoristomökistä, vaikka tämä talo onkin korkeakattoinen: katon alla on parvi, jossa on suuret, valoa ja ilmavuutta antavat ikkunat. Parven ansiosta talon 90 m²:n pinta-alassa on 120 m² asuintilaa. Bonuksena on upea näkymä paikasta, jota sopivasti kutsutaan nimellä "Vartiovuori".

Hirsitalo on rakennettu järeästä massiivipuusta. SiOO:X käsittely tehty 10 vuotta sitten. 

Kun SiOO:X käsittelystä on kulunut 10 vuotta, puu on ehtinyt kovettua ja muuttua harmaaksi, mutta on silti edelleen tuoretta.

Talo vuonna 2011 ennen SiOO:X käsittelyä. 

Rakennusmateriaaliksi valittiin tiheäsyinen kuusipuu Siperian metsistä.

Parvi antaa valoa ja ilmavuuden tunteen.

Kuvat: yksityisalbumi

Jatka ostoksia
Tilauksesi

Ostoskorisi on tyhjä