QvarseBo Kesäasunto

Keskellä avointa nurmikkoa seisoo puuluomus, joka jatkuu kohti taivasta. Tämä on Leo Qvarsebon kesäasunto, hopeanharmaa ja metsän vihreä puutalo, joka on kolmion muotoinen. Talo ei ole kaukana kylästä, jossa Leo kasvoi ja mökistä, jossa hän vietti monta kesää. Tänne Leo ja lapset Siri ja Edvin pääsevät hengähtämään pois hektisestä kaupungin arjesta Tukholmasta. 

- Tämä on minun pikku puutarhani, minun rauhani, Leo sanoo. 

qvarsebo 3

Vuonna 2007 vastavalmistunut arkkitehti Leo Qvarsebo oli innokas nappaamaan heti konkreettisia projekteja. Hänellä oli pitkäaikainen haave rakentaa oma loma-ajan asunto Hedemoran alueelle, jossa hän varttui maatilalla. Siellä on myös yksinkertainen mökki, josta Leo ja hänen kolme sisarustaan perheineen omistavat osuudet. 

- Meitä on välillä ollut noin 20 henkeä mökillä, joka oli kestämätöntä, sanoo Leo. 

Eräänä päivänä hän lähti serkkunsa mukaan tutkimaan tämän tiluksia. Hetken kuluttua he tulivat ruohoaukeamalle lehmälaitumen ja pienen järven välissä. Leo oli heti koukussa paikkaan. Serkku korosti, että siellä ei ollut sähköä tai vettä. 

- Johon Leo vastasi vain, "Ei ole mikään ongelma."

Leo osti maan palasen ja veti sitten paikalle sähkön ja veden. Vuosien 2009-2010 aikana Leo piirsi kesämökin. Aluksi hän hahmottelin perinteistä taloa mutta heitti sen nopeasti mielestään. 

- Elämä on liian lyhyt tylsän talon rakentamiseen. Niiden rakentaminen kestää aivan liian kauan ja ihmiset elävät niissä aivan liian pitkään, sanoo Leo. 

qvarsebo

Sen sijaan hän ajatteli mitä hän ja lapset Siri ja Edvin haluavat tehdä kesämökillä: laittaa ruokaa, lukea ja levätä. Leo halusi tehdä selvän eron näiden kolmen toiminnon välillä ja luoda eräänlaisen matkan niiden väliin talossa. Samalla, näistä huoneista tuli eri näkymiä niitylle, lehmälaitumelle ja uimajärvelle. 

- Sitten päätin peittää kaiken eräänlaiseen telttaan, joka on yksinkertaisin arkkitehtuurin muoto. Kahden pylvään asetus toisiaan vasten, suojaksi luonnolta, sanoo Leo. 

Talo on 85 neliön kokoinen, siinä on kahdeksan huonetta ja mutkainen portaikko kolmen kerroksen välissä. Rakennusmateriaalina on yksinomaan puuta. Sisäseinät, lattiat ja huonekalut on leikattu paikan päällä vanerista, joka saatiin suljetulta Kärnanin palapelitehtaalta. Ulkopuolella patio, seinät ja viistot katot on peitetty mäntypaneleilla. 

Leo valitsi terassin ja talon pitkien sivujen käsittelyyn Sioo:x:n. 

- Kiinnostuin sen hopeanharmaasta sävystä ja luonnollisesta, sileästä puupinnasta. Se on hyvä ilme. Puusta on myös tullut erittäin pehmeä. Näen että se on saanut samettisen pinnan. 

qvarsebo 4

Leoon vaikutti myös puunsuojan ympäristöystävällisyys, koska hän ja lapset liikkuvat usein patiolla paljain jaloin. 

- Se ei tietenkään käy, että joutuu huolehtimaan mitä tuote sisältää, hän sanoo. 

Talon päädyt eivät ole hopeiset vaan ne on käsitelty pigmentoidulla Sioo:x puunsuojalla. Koska talo on aivan metsän reunassa, nämä pinnat saivat "metsän värin", sanoo Leo. 

- Kävellessä talon ympäri näkee selkeän kontrastin. Terassi erottuu maisemasta ja päädyt sulautuvat metsään, hän sanoo istuessaan patiolla samalla kun poika Edvin keinuu pergolaan sijoitetussa keinussa. 

qvarsebo 2

Ei ole epäilystäkään, että Leo Qvarsebo viihtyy kesämökillä. Kuten monet muutkin pienten lasten vanhemmat, hän elää kiireistä elämää. Kolmikulmainen puutalo on hänen hengähdyspaikkansa 2,5 tuntia Tukholmasta ja arjen kiireistä. 

- Kaikki johtuu talosta, siellä olosta, rauhasta. 

qvarsebo 5

Leo myöntää kuitenkin, että joskus hän on hieman levoton ja haluaa tehdä jotain. Hän kertoo pitävänsä puunsuojan levityksestä - erityisesti katolla. 

- Elän todella katolla, kiipeän ylös ja alas köyden varassa. Pian on aika tehdä toinen käsittely ja sitten voin taas nousta ja kiivetä uudestaan, hän sanoo innostuneesti.  

Jatka ostoksia
Tilauksesi

Ostoskorisi on tyhjä