Vanha Tjikko

 

Vanha Tjikko, yksi luonnonihmeistä, seisoo yksinään Fulufjälletin kansallispuistossa, Pohjois-Taalaimaalla Ruotsissa. Tjikko on tavallinen kuusipuu, samanlainen kuin jouluna koristeltavat. Erikoista Tjikossa on sen ikä, sillä se on maailman vanhin tunnettu, nyt elossa oleva puu.

Vanha Tjikko on 9550-vuotias.

Uumajalaiset tutkijat ihastuivat tasangolla kohoavaan yksinäiseen puuhun heidän tutkiessaan Fulufjälletin puurajaa. Radiohiiliajoituksen avulla pystyttiin määrittämään yli 9000 vuotta säilyneen kuusen alla olevien puujäännösten ikä. Tuloksista voitiin todeta, että elävä puu on sama geneettinen yksilö, joka on ollut tässä samassa paikassa vuosituhansien ajan. Kuusen kyky lisääntyä kasvullisesti (suvuttomasti) on "ikuisen" elämän edellytys.

Puu on saanut nimensä tunturimatkalla mukana olleesta koirasta: Tjikko.

Foto:  Stefan Geens/ imagebank.sweden.se/

”Linkki menneisyyteen”

Arboristit sanovat, että Vanha Tjikko on linkki menneisyyteen. Yksilö osoittaa, että kuusi oli yksi Ruotsin varhaisimmista asukkaista, pian viimeisen jääkauden jälkeen – toisin kuin aiemmin on luultu.

Vanha Tjikko on kirjoittanut koko historian uudelleen.

Ruotsalaisten tunturikuusien joukossa on myös toinen, vähemmän tunnettu seniori: Vanha Rasmus seisoo yhtä suojattomana ja stoalaisen rauhallisena paikallaan Sonfjälletin kansallispuistossa. Silläkin on ainutlaatuinen kyky selviytyä ilmastollisesti epäsuotuisista ajanjaksoista. Vanha Rasmus on ”Krummholz” eli kitukasvuinen puu, joka muistuttaa pikemminkin matalakasvuista pensasta. Muotonsa ansiosta tunturikuuset kestävät hyvin talven lumikuorman.

Kuva: sioox.com/se

Luonnon symbioosista johtuen Vanha Tjikko, Vanha Rasmus ja niiden puujäänteet eivät lahoa, vaikka lumi, sateet, tuulet ja UV-säteily ovat kuormittaneet niitä vuosisatojen ajan. Puu imee maaperästä piihappoa, joka reagoi veden kanssa, varastoituu puun kuituihin ja kehittyy mineralisoituneeksi verkostoksi. Piin avulla puusta tulee kovaa ja kestävää.

Vaikuttava esimerkki luonnon kiteytysprosessista on "kivettynyt puu", joita löytyy ympäri maailmaa. Näissä puissa piimineraali on korvannut kokonaan puun elävät solut ja säilyttänyt jäljelle jäävän tomun. Argentiinassa on kokonaisia ​​metsiä, joissa on puut ovat kivettyneitä. Jotkut puista ovat halkaisijaltaan jopa 3 metriä ja niiden pituus 30 metriä.

Toisin kuin Argentiinan jättimäiset kivipuut, Vanha Tjikko on kippurainen ja hintelä, mutta silti erittäin elossa! Luonnon oman suojaustekniikan avulla se tulee elämään kauemmin kuin kukaan meistä.

Lisätietoa löydät Vanhan Tjikon omilta kotisivuilta

Jatka ostoksia
Tilauksesi

Ostoskorisi on tyhjä