Villa Björnberget

Villa Björnberget – skandinaavisen talounelman moderni versio. Kuva: sioox.se

Talo, joka kasvaa yhteen paikkansa kanssa.

Luontoparatiisi, joka sijaitsee kuitenkin keskellä Tukholman lääniä, Björnbergetin ympäristössä Nackan kunnassa. Korkeat männyt, kiviset polut ja mustikkapensaat muodostavat kulissin skandinaavisen talounelman modernille versiolle: Villa Björnberget on yksi monista uudisrakennuksista Nackan metsärikkaassa osassa. Talo sulautuu täydellisesti alueeseen, joka muistuttaa enemmänkin maalaismaista kesäidylliä kuin huvila-aluetta.

Tyyli, materiaalivalinnat ja yksityiskohdat ovat yhteenveto pohjoismaisesta rakennustaiteesta, ja Villa Björnberget on nimetty "Archilovers Best Project 2018" -taloksi. Katseenvangitsijana toimii talon peltikatto ja puinen julkisivu: kevyelle mäntypaneelille valittiin SiOO:X Premium Paneeli -käsittely, joka antaa puulle ajan myötä tyylikkään hopeanharmaan patinan.

Villa Björnberget, Nacka. Arkkitehti: Buster Delin. Punahonkainen pystypaneeli, SiOO:X käsitelty 2016. Kuva: sioox.se

Suunnitelman takana ovat Delin Arkkitehtitoimisto sekä Buster Delin, joka on valmistunut Beckmans School of Designista Tukholmasta, ja jossa hän myös opettaa. Hänellä on laaja kokemus suunnittelusta ja korkeat vaatimukset yksityiskohtaiselle suunnittelulle, ja hän pyrkii esteettiseen ja persoonalliseen arkkitehtuuriin. "Pidän itseäni käsityöläisenä", arkkitehti sanoo. Hänen projektinsa ovat usein yksinkertaisia, mutta eläväisiä taloja, joissa voi aistia yksilön prosessin takana.

Kuva: sioox.se

”Piirtämämme talot saavat mieluusti kasvaa yhteen paikkansa kanssa”, sanoo Buster, ja näin on tapahtunut juuri Villa Björnbergetissä! Talo nimittäin suunniteltiin ensin moderniksi parituvaksi, joka kasvoi kasvamistaan. Taloa jatkettiin vähitellen siksakin muotoisesti, ja nykyään talossa on runsaasti asuintilaa koko perheelle sekä kokonainen vierasasunto saman katon alla.

Villa Björnberget suunniteltiin ensin moderniksi parituvaksi, joka kasvoi kasvamistaan. Kuva: sioox.se

Laajennus sijoitettiin älykkäästi siten, että tontti ja valo saatiin hyödynnettyä maksimaalisesti. Lopulta tontilla oli kolme toisiinsa yhdistettyä rakennusta, joissa on kolme lounaaseen suunnattua terassia, ja jotka ovat ilmeisiä tapaamispaikkoja asukkaille kesällä. Ulkotilojen jakaminen eri alueille on vain etu suurelle perheelle, jolla on monia eri kiinnostuksen kohteita.

Lounaaseen suunnatut terassit ovat ilmeisiä tapaamispaikkoja kesällä. Kuva: sioox.se

Päärakennus, kuten kaksi lisättyä "mökkiä", noudattaa perinteistä tyyliä, jossa seinät eivät ole korkeammat kuin on tarpeen. Aiemmin, kuten nytkin, talon matala kattolinja säästää materiaaleja ja energiaa. Jyrkkä katto on verhoiltu sinkityllä aaltopellillä, ja antaa talosta ”loistavan” ensivaikutelman – lisäksi kirkas pinta heijastaa pois auringonvaloa katolta, joka muuten kuumenisi roimasti kesällä.

Julkisivun punahonkainen pystypaneeli on läpikäynyt perusteellisen SiOO:X käsittelyn. Se on ympäristöystävällinen tapa suojata puuta, jossa puukuituihin tunkeutuvat piimineraalit muodostavat mekaanisen suojan mikro-organismeja vastaan. Delin Buster kertoo, että SiOO:X aine levitettiin maaliruiskulla ja siveltimellä jokaiseen paneeliin ennen kiinnitystä. Tällä tavoin saadaan tasainen lopputulos, jossa on kiinnitetty erityistä huomiota paneelien päätyihin, jotka eniten altistuvat kosteudelle ja lialle.

SiOO:X aine levitettiin maaliruiskulla ja siveltimellä jokaiseen paneeliin ennen kiinnitystä. Kuva: sioox.se

Villa Björnbergetissä näkyy myös SiOO:X käsitellyn pinnan kehitys ajan myötä: koska päärakennus on seissyt tontilla pisimpään, on piiprosessi ehtinyt kehittyä pidemmälle kuin talon muissa osissa. Kaksi lisärakennusta on käsitelty myöhemmin, joten ne ovat hieman jäljessä harmaantumisprosessissa. SiOO:X oli paikalla Nackassa antamassa talonomistajalle vinkkejä ja hoito-ohjeita, jotta sama erinomainen lopputulos saavutettaisiin kaikilla pinnoilla.

Julkisivun värisävy tulee sointumaan katon väriin, kun piiprosessi on valmis. Puupinnan kovettuminen ja harmaantuminen jatkuu jopa kolme vuotta ensimmäisen käsittelykerran jälkeen.

Kuva: sioox.seKuva: sioox.se

Jatka ostoksia
Tilauksesi

Ostoskorisi on tyhjä