Villa Kristina

Koko talo on verhoiltu kuusipystypaneelilla. Käsitelty SiOO:X Premiun Paneelilla vuonna 2014. Kuva: sioox.se

Muotoilun ikoni ja arkkitehtimaailman kuuluisuus: Wingårdhin arkkitehtien suunnittelema Villa Kristina oli todellinen puheenaihe, kun se valmistui muutama vuosi sitten. Nyt meno Villa Kristinan ympärillä on hieman rauhoittunut, mutta SiOO:X Wood Protectionille talo on kiinnostavampi kuin koskaan. Jännittävässä seurantakohteessa haluamme nähdä ja seurata, kuinka SiOO:X käsitelty pinta on kehittynyt ajan myötä. Talon koko julkisivu on piikäsitelty SiOO:X tuotteilla. Talon yhteenlaskettu puupinta-ala on 357 m², joka SiOO:X käsittelyn ansiosta on suojattuna säältä, tuulelta ja mikro-organismeilta. 

Villa Kristinaan pääseminen ei ole aivan helppoa. Näsetin niemimaa on varsinainen labyrintti, entinen loma-asuntoalue, jossa on mutkittelevia teitä vuorien ja laaksojen yli – nykyään se on yksi Länsi-Göteborgin halutuimmista asuinalueista.

Saavuttuamme viimein kohteeseen, seuraava haaste on: missä on etuovi? Pääsisäänkäyntiä sanan varsinaisessa merkityksessä ei ole, vaan vastassa on pitkä, sileä ja kaunis julkisivu, joka on kokonaan puusta. Kuusipaneeli on harmaantunut kauniisti ja se on suojattu pitkäaikaisesti SiOO:X piikäsittelyllä orgaanisia hyökkäyksiä vastaan. Paneelissa ei ole tahroja tai epätasaisia raitoja. Myös paneelien päädyt kestävät hyvin kosteutta. 

Mutta Villa Kristinasta ei voi lähteä ennen kuin on ottanut tarkemmin selvää tästä koko Ruotsia puhuttaneesta puuarkkitehtuurista. Arkkitehtipariskunta Karin ja Gert Wingårdh ovat suunnitelman takana, ja Villa Kristina oli todellinen puheenaihe, kun se valmistui vuonna 2014! Talo on atriumtalo, jonka ulkopuoli suojaa katseilta, mutta avautuu suurelle sisäpihalle, jossa on eri tasoja, portaita ja kalusteryhmiä. Puupinta eri harmaansävyissä antaa vankan vaikutelman.

Kuva: sioox.se

Inspiraation majakka

Villa Kristina sijaitsee korkealla paikalla, josta aukeaa merinäköala. Korkea näkötorni on se mikä erottuu: korkeudessa ja muotoilussa. Erikoinen kaltevuus saa hieman hämilleen, ja on mietittävä pitkään löytääkseen viitteitä siitä, mitä muoto muistuttaa. Kuva Baabelin tornista tulee mieleen, mutta idea hylätään nopeasti. Göteborgin lähellä sijaitsevalla rannikkoalueella on luultavasti parempi puhua ”majakasta”. Täällä auringonvalo heijastuu suurilta lasipinnoilta.

Villa Kristinan ovat suunnitelleet Wingårdhin arkkitehdit. Atrium-talo, jossa on torni, terassi ja kattoterassi. Kuva: sioox.se

Mutta juuri kaltevuuden takia torni vaati erikoiskäsittelyn: SiOO:X puunsuojauksen kaksivaiheinen käsittely tarkoittaa, että Pintasuojausta (vaihe 2) käytetään tarvittaessa toisen kerran värisävyltään tasaisemman lopputuloksen saavuttamiseksi. Pystyjulkisivulle tämä käsittely tehdään yleensä 4−7 vuoden kuluttua. Mutta tässä talossa on julkisivu, joka ei ole täysin suora, ei pysty eikä vaaka! Kysyttyään neuvoa SiOO:X Wood Protectionilta, perhe päätti käsitellä itse torniosan uudelleen vain kahden vuoden kuluttua rakentamisesta. Muut seinät selviytyvät pidempään ilman uutta käsittelyä, aivan kuten niiden pitäisi.

Nykyään torni on inspiraation majakka: se nostaa talon jopa 4 metriin ja tarjoaa upeat näkymät merelle. Valtava kattoterassi tehostaa kokemusta edelleen ja houkuttelee luokseen nauttimaan hetkistä ulkosalla. Kerrosta alempana sijaitsee terassi, joka on suojassa idänpuoleiselta tuulelta ja auringolta – hyvä länsirannikolle, jossa mielellään rakentaa ”tyvenen puolelle”.

Kuva: sioox.se

Puuta ja graniittia eri harmaansävyissä

Myös terassit on SiOO:X käsitelty ja ne harmaantuvat kauniisti vuosien kuluessa – ja ne sopivat täydellisesti yhteen harmaan graniittikallion kanssa, joka työntyy esiin tontin ympäristössä. Koko talo lepää suoraan kallioperän päällä ja talon sokkeli on ”ankkuroitu” kallioon. Rakenne antaa tyylikkään ja kevyen vaikutelman. Se on innovatiivinen tapa tehdä talon perustukset: vältät räjäytystyöt ja säästät sekä rahaa että kalliota. Kallioiden tapaan myös SiOO:X käsiteltyjen pintojen väri vaihtelee eri harmaansävyissä, ja tätä omistajat arvostavat. Hienoa vaikutelmaa vaalitaan tarkkaan säännöllisellä huoltopesulla ja ”pienellä extrarakkaudella” SiOO:X Pintasuojan muodossa säälle alttiissa paikoissa.

Villa Kristina on valmistumisensa jälkeen innoittanut monia, ja projektista kerrotaan tarkasti ”Wingårdhs villor” -kirjasarjassa. Villa Kristinaa käsittelevässä kirjassa lukija voi seurata koko matkaa: ensimmäisestä asiakastapaamisesta viimeisen naulan vasarointiin. Kirja on kuvitettu oikeilla valokuvilla, rakennusluvilla ja pohjapiirustuksilla, joita lähes kaikki kohtaavat rakennusprosessin aikana.

Jatka ostoksia
Tilauksesi

Ostoskorisi on tyhjä