Windisch kesäasunto

Windisch kesäasunto, joka on saanut kiiltävyytensä ja kestävyytensä SiOO:X Premium Paneeli -käsittelystä. Kuva: Karin Björkquist

Gotlannin hopeanharmaa tunnelma

Karu kalkkikivisaari Gotlanti innoitti arkkitehti Patrik Windischiä suunnittelemaan ja rakentamaan oman unelmatalonsa, kompaktin ja modernin rakennuksen, jolle on ominaista riisuttu yksinkertaisuus. Kuten gotlantilainen raukki (kalkkikivimuodostelma), seisoo talo tukevasti vehreyden keskellä lähellä rantaa. Hopeanharmaa monoliitti, jonka kiilto ja kestävyys ovat SiOO:X Premium Paneeli -käsittelyn ansiota.

Ensimmäisenä huomion kiinnittää viisto, puinen katto. Se, kuten myös talon seinät, on verhoiltu Gotlannin punahongalla. Katto jatkuu pitkälle yli terassin, jossa perhe viettää kesällä eniten aikaa. Rohkea muotokieli on peräisin Gotlannin muinaisesta rakennusmenetelmästä.

Gotlannin punahongalla verhoiltu katto jatkuu pitkälle yli terassin. Kuva: Karin Björkquist

Se on moderni tulkinta perinteisestä gotlantilaisesta talon katosta. Gotlannissa kattolautojen käyttö oli aiemmin tavallista. Perinteisesti kattolaudat suojattiin tervalla, mutta nykyisin SiOO:X on sille hyvä vaihtoehto.

SiOO:X käsittelyn myötä katto ja julkisivu omaksuvat saaren hallitsevan värin: harmaa, jonka sävy vaihtelee valkoisen ja hopean välillä valosta ja säästä riippuen. Paneeli sointuu hienosti yhteen terassin vaalean betonin ja puutarhan kalkkikivisoran kanssa. Arkkitehtina Patrik Windisch työskentelee mielellään materiaalien kanssa, jotka harmaantuvat luonnostaan, kuten esimerkiksi lehtikuusi ja setripuu. Omassa vapaa-ajan asunnossaan hän hyödynsi SiOO:X tuotteiden patentoitua piiteknologiaa nopeuttaakseen puun luonnollista harmaantumista.

Harmaa on hallitseva väri Gotlannin kalkkikivisaarella. Kuva: Karin Björkquist

Halusin taloon kestävän ja kauniin ulkokuoren, jossa katto ja seinä yhdistyvät saumattomaksi kokonaisuudeksi yhtenäisen materiaalin, ja ajan myötä myös yhtenäisen värisävyn ansiosta, Patrik selittää ja jatkaa:

− Tasainen vaaleanharmaa pinta, jonka SiOO:X käsittely antaa, on juuri se mitä etsin! Se, että sitä levitettiin Gotlannin punahongalle, jonka saaren paikallinen rakennusyritys työsti puutavaraksi omalla puusepän verstaallaan, tekee taloprojektista paikallisesti tuotetun ja ympäristöystävällisen.

Myös sisätiloissa pinnat ovat lähes kokonaan puuta. Seinät ja katot ovat valkoiseksi sävytettyä mäntypaneelia. Samasta puulajista on tehty 22mm:stä neliskanttista listaa, jota on käytetty sekä lattialistoissa, että ikkunan ja oven karmeissa. Norrvangesta tuotu gotlantilainen kalkkikivi yhdistyy kuparin ja pronssin sävyihin, jotka toistuvat valaisimissa, hanoissa sekä ovenkahvoissa.

Pohjapiirroksessa on erityisestä se, että tilankäyttö ja valonsaanti on maksimoitu. Talossa on 80 neliötä, ja siihen mahtuu neljä makuuhuonetta, pieni aula, keittiö, ruokailutila, olohuone, yhdistetty wc ja kylpyhuone sekä kodinhoitohuone. Suora portaikko ja sisäänrakennettu kamiina on sijoitettu talon keskelle, jossa huonekorkeus on kaksinkertainen.

− Olen erittäin tyytyväinen talon tarjoamaan tilan ja valon tunteeseen. Siirryttäessä portaita pitkin toiseen kerrokseen, talo tuntuu selvästi suuremmalta, kuin mitä neliöt antavat ymmärtää, sanoo Patrik.

Gotlantilaisesta unelmatalosta on tullut koko perheen kiintopiste. Paikka on kesäloman henkireikä, mutta sinne voi myös paeta arkea marraskuun pilkkopimeinä viikonloppuina. Talo sopii ympärivuotiseen majoitukseen, ja Patrik pitää paikastaan vuodenajasta riippumatta.

− Monien Gotlannin lomien jälkeen, jotka tuntuivat aina liian lyhyiltä, tämä kiinteistö tuli myyntiin, ja käytimme tilaisuuden luodaksemme jotain omaa tälle saarelle!

Arkkitehtina oli erityinen haaste suunnitella ja rakentaa itselleen talo, Patrik ajattelee. Suunnittelussa piti ottaa huomioon paitsi arkkitehtuuri, materiaalit ja budjetti, mutta myös klassisen vapaa-ajan asuntoalueen ehdot. Suunnittelu vaati useita luonnoksia, ennen kuin arkkitehti ja hänen perheensä tekivät päätöksen.

− Edullisempia materiaaleja olisi varmasti ollut saatavilla, mutta kompaktin ja tehokkaan pohjaratkaisun ansiosta saimme suunnitelman sopimaan budjettiin ja pääsimme aloittamaan projektin, Patrik sanoo. Talo on rakennettu ja valmistunut vuonna 2014.

Perhe iloitsi lopputuloksesta neljän vuoden ajan, jonka jälkeen oli aika tehdä katolle ja julkisivulle viimeinen käsittely SiOO:X Premium Paneeli Pintasuojalla. Patrik sanoo:

− Huolto on tärkeää ja antaa puulle elämän vuosiksi eteenpäin. Katolle ja julkisivulle on annettava säännöllisesti hieman rakkautta, jotta kokonaisvaikutelma on kestävä ja kaunis.

SiOO:X -käsitellyn julkisivun harmaa sävy vaihtelee valkoisen ja hopean välillä, valosta ja säästä riippuen. Kuva: Karin Björkquist

Jatka ostoksia
Tilauksesi

Ostoskorisi on tyhjä