Herje Boström - Puutohtori

Herje Boström

"Puu on loistava materiaali. Se on luonnollinen materiaali, jota voit muovata kuten haluat ja jos hoidat sitä oikein se kestää kauan." Sioo:x:n kehittäjä ja perustaja Herje Boström on luontoihminen, joka rakastaa kävelyitä metsissä ja pelloilla, jotka ympäröivät hänen 1700-luvulla rakennettua Smoolannin taloaan. Häntä ei koskaan lakkaa kiinnostamasta miten talo, joka on seissyt vuosisatojen ajan, ei ole koskaan ollut homeessa. 

"Nämä talot ovat säilyneet älykkään rakentamisen ja luonnon rakennusmateriaalien ansiosta", sanoo Herje Boström.

Herjen kiinnostus arkkitehtuuriin syntyi opiskeluaikoina 1980-luvulla Münchenissä. Hän vietti aikaa monien arkkitehtuurin opiskelijoiden kanssa. Eräästä heistä tuli myöhemmin yksi Pohjois-Euroopan tunnetuimmista arkkitehdeistä, joka erikoistuu vanhan rakennuskannan säilyttämiseen. Sittemmin Herjestä tuli ekonomi ja lukionopettaja ja hän sai paikan Nösnäsin lukiosta Stenungsundista. Ystävykset pitivät yhteyttä ja näkivät ajoittain. 

Muutaman vuoden kuluttua he aloittivat samassa yrityksessä, jossa he tutkivat vanhoja tekniikoita, löytääkseen unohdettuja tiedon jyviä joista kehittää nykyaikaisia tuotteita. Ensin he yrittivät yhdessä eri reittejä. Pian he törmäsivät tekniikkaan, joka konservaattorit ovat kauan käyttäneet puun säilyttämiseen. 

Se on yksinkertainen sekoitus piidioksidia ja kaliumia, joka tunkeutuu hyvin puuhun. Se yhdistyy puuhun ja täyttää sen kiteisellä kerroksella, ilman ongelmia. Tälla tavoin on suojattu arvokkaita taide-esineitä ja rakennusten puisia osia hometta, lahoa ja tuhohyönteisiä vastaan jo vuosisatoja. Sanotaan, että jopa Stradivarius viulut käsiteltiin ennen vanhaan kaliumsilikaatilla parhaan suojan ja äänen saamiseksi. (Ehkäpä se on yksi syy miksi Stradivarius on niin erinomainen? :) 

Natriumsilikaattia käytettiin jo toisen maailmansodan aikana palonsuojaukseen. Tekniikka ei koskaan lyönyt läpi, koska sen aikainen tekniikka ei mahdollistanut aineen tunkeutumista ja suojaamista kuten nykyinen tekniikka, vaikkakin se vahvisti pintamateriaalia ja esti halkeamista.

herje 2

Tämä oli alku Sioo:x:lle, joka perustettiin vuonna 1998. Herje ja hänen ryhmänsä kehittivät tuotteen, joka suojaa puuta pohjoismaisissa olosuhteissa. He ottivat yhteyttä maalialan jättiläiseen Akzo Nobeliin ja Chalmers University of Technologyyn, joiden kanssa tuotetta testattiin useita vuosia. Samaan aikaan Sioo:x tiimi jatkokehitti tuotetta. Tuloksena syntyi ainutlaatuinen silikonikaava, jonka lopputulos oli varmistettu testaamalla sitä molemmissa laboratorioissa sekä oikeissa kohteissa ulkona.

"Se oli hauskaa. Minulle avautui kokonaan uusi maailma. Opiskelin, opin ja olin täysin lumoutunut," kertoo Herje Boström. Herje haki patenttia ja saikin sen muutamia vuosia myöhemmin. Näin muodostui laaja ja vakaa teknologiapohja liiketoiminnan kehitykselle. 

Saavuttaakseen tuotannon suuremmassa mittakaavassa Herje aloitti yhteistyön legendaarisen maalarin Rolf Hansenin ja hänen yrityksensä Wibo Färgin kanssa Hisingenin Göteborgissa. Sioo:x palkkasi ja kasvoi vähitellen Wibo Färgin tiloissa. 

Herje aloitti käsittelemällä naapureiden ja ystävien terasseja. Hän sai nopeasti näyttöä siitä, että aine todella toimi ja ihmiset alkoivat lähestyä häntä spontaanisti. Sioo:x:n erityisen kaunis, kirkas ja sileä pinta kiehtoi monia. Tuotteessa yhdistyivät erittäin hyvin soveltuvuus puulle ja suojauksen pitkäikäisyys, täysin ympäristöystävällisesti.

"Tulos oli niin hyvä, että se veti ihmisiä kuin magneetti."

herje 3
Seuraavina vuosina Herje Bostrom kulki ympäri maata auton kanssa ja esitteli Sioo:x puunkäsittelyä messuilla. Myynti lähti liikkeelle, maalikauppaketjut osoittivat kiinnostusta ja tuotteet esiintyivät TV ohjelmissa kuten "Äntligen Hemma". Rakennusvalvonta, arkkitehdit ja rakennusliikkeet alkoivat suosiman ympäristöystävällistä tekniikkaa.

2011 Herje lopetti opettajana ja päätti keskittyä täysin Sioo:x tuotantoon omissa tiloissaan. Loppu, kuten sanotaan, on historiaa. Nykyään Herjelle työskentelee n. 20 henkilöä ja heillä on uudet tilat Göteborgin vanhassa kaupungissa. Sioo:x vuosituotanto on n. 300.000 litraa (2015). 

T&K toiminnassamme on mukana Euroopan johtavia tutkijoita kehittämässä teknologiaa. Mainonnasta vastaa Stendalhsin mainostoimisto, joka on oman alansa johtajia. Pohja tulevaisuuden laajentumiselle on siis rakennettu. 

Ideanamme on edelleen rikkoa rajoja ja antaa asiakkaillemme positiivisia WOW-kokemuksia maailmanluokan tuotteilla. Annamme asiakkaillemme tänään sen mistä he ovat vain uneksineet eilen. Ratkaisemme puuteollisuuden vanhoja ongelmia ympäristöystävällisillä tuotteilla. Ajatuksilla ei ole rajoja ja ne toteutetaan kansainvälisellä yhteistyöllä. 

Silikoniteknologia luo uusia innovaatioita monella alalla. Yritys alkoi kansainvälistyä neljä vuotta sitten ja se on edennyt nopeasti. Yritys kasvaa ennätysvauhtia ja rakennamme lisää pystyäksemme auttamaan asiakkaitamme, teollisuutta ja yhteiskuntaa käyttämään luontoystävällistä teknologiaa. 

 

Jatka ostoksia
Tilauksesi

Ostoskorisi on tyhjä