MITÄ SANOO PROFESSORI?

Sioo:x harjoittaa jatkuvaa tutkimustyötä Chalmersin teknillisellä korkeakoululla parhaan puunsuoja-aineen aikaansaamiseksi. Mutta kuinka hyviä tuotteet oikeastaan ovat? Puhuimme professori Callum Hillin kanssa, joka on erikoistunut muokattuun puuhun ja on tuttu Sioo:x:n piitekniikan parista.

Callum Hill on ollut aikaisemmin tutkijana Chalmersin teknillisessä korkeakoulussa, mutta hän työskentelee nyt JCH Industrial Ecology Limited -nimisessä brittiyrityksessä, joka tekee vastaavia puuhun liittyviä tutkimuksia.

– Sioo:x:llä on ainutlaatuinen pintakäsittelyjärjestelmä, jossa he käyttävät erityistä piitekniikkaa. Tämä kemiallinen käsittely toimii siten, että tuote sekä tunkeutuu puun pintaan että suojaa puuta. Suoja syntyy hitaasti, kun hiili yhtyy ilman hapen kanssa.

Toisin kuin monet muut tuotteet markkinoilla, Sioo:x-tuotteet tunkeutuvat puun sisään sen sijaan, että ne muodostaisivat pintaan kelmun.

– Kun on kyse puusta, ei voida luottaa siihen, että suojaksi riittää pelkkä pinnoite. Pelkkä pinnoite puun päällä ei toimi, koska aineen levittämisen jälkeen UV-säteet alkavat hajottaa alla olevaa puuta, minkä seurauksena pinnoite vähitellen irtoaa puusta.

Tätä ei voi tapahtua Sioo:x:n liuosta käytettäessä, koska liuos polymerisoituu puumatriisin kanssa ja yhdistää näin puun soluseinämiä vielä hajottuaankin.

– Pinnan suojaus estää huuhtoutumista koko kovettumisen ajan. Lisäksi pinnan suojaus antaa joustavuutta, jonka ansiosta se pääsee liikkumaan puun mukana samalla, kun se muodostaa vettä hylkivän pinnan.

Luonnon ainesosien yhdistelmä ja vesiliukoinen koostumus ovat takeena siitä, että tuotteella on hyvin pieni negatiivinen vaikutus ympäristöön.

– Tämä tuote on täysin myrkytön. Puu voidaan lopulta monen vuoden kuluttua polttaa, jolloin se antaa uutta kierrätysenergiaa, minkä jälkeen tuotteesta siitä tulee jälleen piin jäämiä tuhkan joukossa, Callum Hill lopettaa.

Jatka ostoksia
Tilauksesi

Ostoskorisi on tyhjä