PAINOPISTEENÄ LUONTO

herje boström

Herje Boströmillä on teräksinen tahto ja vahva tahto toimia ympäristön hyväksi. Niinpä hän onkin kehittänyt Sioo:x:n puunsuoja-aineet, jotka ovat sekä kestäviä että pitkäikäisiä. Materiaali, joka suojaa luonnon omilla ehdoilla.

Herje alkoi miettiä erilaisia puunsuoja-aineita jo opiskeluaikoinaan Saksassa. Yhdessä arkkitehtuuria opiskelleen hyvän ystävänsä kanssa hän alkoi tutkia, miten rakennuksen hoidossa voitiin käyttää vanhoja tekniikoita erilaisten värien, pintojen ja puunsuojien esiin saamiseksi.

Opiskelemalla tekniikoita, joita konservaattori käyttää eri materiaalien suojaamiseen, he tekivät mielenkiintoisia löytöjä. Konservaattori käyttää useimmiten omia tuotteitaan, ja kun kyse on puusta, he sivelevät usein pii- ja kaliumliuosta patsaiden, kirkkojen ja muiden kulttuurirakennusten pintaan estääkseen niiden lahoamisen ja hyönteisten aiheuttamat vahingot. Tätä menetelmää on käytetty satojen vuosien ajan.

– Aloimme purkaa tätä, ja ajattelin, että tekniikkaa olisi mielenkiintoista tutkia ja kehittää myös pohjoisessa. Meillähän on ulkona paljon puuta, joka on todella hyvän lahonsuojan tarpeessa, Herje kertoo.

Herje otti yhteyttä Akzo Nobeliin, joka on maailman suurin värien valmistaja, ja sai heidät investoimaan kolmivuotiseen kehittämishankkeeseen.

– Olimme hieman pettyneitä kuullessamme, ettei hyviä tuotteita ollut, vaikka tiesimme, että tekniikka oli olemassa.

Vuonna 1998 Herje perusti Sioo Wood Protection AB:n, ja alussa hän johti toimintaa itse lukion yhteiskuntaopin ja taloustiedon opettajan työnsä ohessa.

– Olin nyt oppinut materiaalista paljon, ja jatkoin tuotteiden kehittämistä ja niiden sijoittamista järjestelmiin.

Akzo vetäytyi vähitellen pois hankkeesta, sillä markkinat eivät tällöin olleet kypsät ympäristöystävällisille tuotteille.

Herje sitä vastoin uskoi tuotteisiinsa ja kääntyi ensisijaisesti yksityisten markkinoiden puoleen.

– On helpompaa tavoittaa ihmisiä, jotka saavat suuren hyödyn tuotteesta, kuten omakotitalon omistajia, joilla on terasseja ja puutarhakalusteita, joita he aiemmin ovat öljynneet. On rankkaa puhdistaa ja öljytä kalusteita koko ajan, jotta ne kestäisivät. Terasseista tulee jatkuvasti likaisempia ja likaisempia, ja puu hajoaa vuosien kuluessa.

Sloo:x koostuu luonnon mineraaleista, piistä ja kaliumista, jotka eivät hajota puuta. Piihappoa esiintyy luontaisesti luonnon omassa suoja-aineessa, sitä on esimerkiksi haavassa, tiikissä ja bambussa, mutta myös oljenkorsissa sekä ihmisen hiuksissa ja kynsissä. Se vahvistaa ja suojaa elimistöä. Kaiken tämän Herje luonnollisesti tiesi.

– Halusin käyttää lähtökohtana luonnon omaa suojausmenetelmää, ja halusin tehdä tuotteen, joka muistuttaa luonnon omaa tuotetta. Testasimme ja saimme tehtyä tuotteen, joka toimii oikein hyvin luonnon omilla ehdoilla.

Sen lisäksi, että materiaalista tuli kestävä, se sai kovan ja kiinteän pinnan, joka kestää kulutusta ja estää lohkeilua.

terassi

Sioo:x-kyllästysaine tuotiin markkinoille vuonna 2007, ja se on alusta asti ollut suuri myyntimenestys.

– Aloin myydä tuotetta ystäville ja tutuille, jotka olivat siihen valtavan ihastuneita. Sen jälkeen jatkoin paikallisiin maalikauppoihin. Kiertelin myös messuilla kaikkialla Ruotsissa. Monet eivät ensin uskoneet minua, vaan olivat sitä mieltä, että puheeni kuulosti liian hyvältä ollakseen totta. Mutta he palasivat kiittämään, he olivat todella tyytyväisiä.

Sioo Wood Protection AB on jatkanut tuotekehitystä edelleen, ja vuonna 2013 se käynnisti Ruotsin teknologiarahoitusorganisaatio Vinnovan rahoittaman suuren tutkimushankkeen.

– Tämän seurauksena meillä oli kauden 2016 alkaessa toisen sukupolven Sioo:x, joka on vielä parempi kuin aiempi versio, Herje päättää.

Jatka ostoksia
Tilauksesi

Ostoskorisi on tyhjä