PUINEN HAASTE

villa moelven

Ruotsalainen puutalo Villa Moelven sai äskettäin arvotetun Wallpaper Design Award -palkinnon, joka myönnettiin viidelle parhaalle vastarakennetulle yksityistalolle vuonna 2015. Talo on labyrintin inspiroima geometrinen luomus ja rakennettu kokonaan puusta.

Talo on jännittävä rakennus, joka haastaa kaikki perinteiset ideat siitä, miten talo tulisi rakentaa. Villa Moelvenissä puu ei ole ainoastaan vallitseva materiaali, vaan talo on kokonaan puuta, sekä sisältä että ulkoa. Tämä on meistä Sioo:xilla aivan mahtavaa, sillä mekin rakastamme puuta ja tätä taloa me todellakin arvostamme. Emmekä me ole ainoita, sillä talo ja palkinto on saanut paljon huomiota mediassa ja useat sisustus- ja ammattilehdet sekä arkkitehtuurilehti ovat kirjoittaneet siitä.

villa moelven

“Sisustuksessa on lämpöä. Se ei kuitenkaan muistuta vuoristomajaa. Käsityö ja materiaalien käsittely on vaikuttavaa. Talo on kuin yksi huonekaluista. Kirjahyllyt ja portaat, samoin kuin keittiö ja vaatekaapit, näyttävät siltä, kuin ne olisi veistetty yhdestä ainoasta valtavasta puukappaleesta. Kaikki sopii yhteen. On helppo nähdä talo sujuvana tilaa jäsentävänä rakenteena, jossa yksi asia koko ajan muuttuu toiseksi ja monia yksityistalojen tavallisista rajanvedoista puuttuu”, kirjoittaa Tomas Lauri Arkitektur-lehdessä.

villa moelven

Se, että rakentaminen kesti kolme vuotta, näyttää vain, millaista käsityötä koko talo on. Arkkitehtistudio Widjedal Racki on piirtänyt talon, ja talon omistaja Klas Holm kertoo Residencen Mark Isittille, että hän on ajatellut alusta lähtien luottaa arkkitehti Widjedaliin. “Olin seurannut Håkan Widjedalia vuosien ajan ja elättelin toivetta, että voisin tehdä töitä hänen kanssaan.”

villa moelven

Talo, joka on rakennettu korkealle kalliolle Älgön saareen ja josta avautuu näkymä yli koko Erstavikenin lahden, oli alunperin suunniteltu yksikerroksiseksi. Alueen yleiskaava ei kyseistä pinta-alaa hyväksynyt, vaan sen sijaan oli tyydyttävä korkeampaan taloon. Klassisen labyrintin inspiroimana Widjetal ryhtyi piirtämään. Talon korkeudeksi tuli lopulta yhdeksän metriä, ja muodoltaan siitä tuli rimoilla varustettu honkakuutio. Talon rakenteessa suurine ja paksuine pilareineen on oikeastaan noudatettu perinteistä rakennustapaa. “Halusin rakentaa modernin talon vanhojen periaatteiden mukaan käyttäen kuitenkin nykyaikaisia ekologisia eristysratkaisuja”, Holm kertoo Residencessä. Ajatuksena oli myös, että sen pitäisi olla kokonaan puuta, koska se on ekologinen, kierrätyskelpoinen ja helposti saatava materiaali, joka sitä paitsi vanhenee kauniisti.

villa moelven

Holm otti yhteyttä puualan yritykseen nimeltä Moelven, josta sai heti myöntävän vastauksen kysyessään, haluaisiko yritys olla mukana rakentamassa näyttelytilaa puulle. Moelven on tuonut rakennusprojektiin teknistä osaamista ja käytännön tukea. Lopulta projektiin osallistui noin 15 eri tavarantoimittajaa, jotka toimivat eri tavoin yhteistyökumppaneina, joiden kaikkien tavoitteena oli esitellä ympäristöystävällinen, terve ja energiatehokas talo tinkimättä suunnittelusta tai mukavuudesta.

Wallpaperin nimitys yhdeksi viidestä parhaasta uudesta yksityisestä talosta vuonna 2015 on tietysti upea kunnianosoitus kaikille, jotka olivat mukana taloa tekemässä. Tuomariston perustelu oli seuraava:

“Rannalla Ruotsin pääkaupungin lähellä sijaitseva Villa Moelven toteutettiin asiakkaiden - nelihenkisen perheen - ja pohjoismaisen puualan yrityksen Moelvenin yhteistyönä. Se katsottiin yksityiskodiksi mutta se toimii myös rakennusprojektiin osallistuneiden sponsoreiden esittelytilana. Tulokseksi saatiin leikkisä skandinaavinen omakotitalo, johon sisältyy kolme makuuhuonetta, olohuone, keittiö ja pari kylpyhuonetta sekä huumoria ja muutama yllätys, jotka tuovat taatusti hymyn vieraiden huulille.”

Jatka ostoksia
Tilauksesi

Ostoskorisi on tyhjä