Terassimaisema kallioisella tontilla

Vehreä puutarhamaisema, jossa on tilaa leikille, levolle ja inspiraatiolle. Kuva: James Silverman

Pieni suuri paratiisi

Pieni paratiisi piilossa naapureiden katseilta: kuusiaidan ja massiivisen kivijulkisivun taakse piiloutuu Marasovicien perheen terassi ja puutarha. Heille se on paikka inspiraatiolle, levolle ja leikille.

Eikä kyseessä ole mikään pieni nurkkaus: takaovelta avautuu upea, vehreä terassimaisena. Hyvin harkittu kokonaisuus leikkisillä yksityiskohdilla, jossa suuria puupintoja kehystävät muut jännittävät materiaalit. Kaikki tämä kivisellä tontilla, jossa on suuret korkeuserot.

Auringossa, alimmalla terassitasolla ulkosohvalla istuu Elin Marasovic. Klassinen terassi uima-altaineen on perheen henkireikä, jolle lännessä näkyvä kallio antaa luonnollisen suojan. Elin on päättänyt laajentaa terassiaan ja täydentää sitä useilla oleskelutiloilla, jotka yhdessä muodostavat harmonisen kokonaisuuden. Puun ollessa pääroolissa, turvauduttiin SiOO:X puunsuojaan sekä projektin nykyisessä että uudessa osassa.

Silmäys uima-altaan yli kalliolle, joka antaa luonnollisen suojan terassille. Kuva: James Silverman

 

Omistajat olivat jo aiemmin olleet tyytyväisiä SiOO:X tuotteisiin ja harmaasävyyn, joka piipohjaisella puunsuojalla ajan myötä syntyy. Alkuperäinen 90 neliön terassi oli pysynyt hyväkuntoisena melkein 10 vuotta, kun laajennussuunnitelmat syntyivät. Uima-altaan ympärille sijoitetut useat puupinnat istuma-alueineen sekä kalliolle johtava portaikko rakennettiin samasta puutavarasta kuin vanha terassiosuus. Terassilaajennuksen valmistuttua sävyero uuden ja vanhan osuuden välillä oli kuitenkin silmiinpistävä, ja Elin halusi uudistaa myös vanhan terassipinnan, vaikka sen kunto oli muuten erittäin hyvä.

Vanhan ja uuden terassiosuuden välillä oli aluksi selvä sävyero. Kuva: James Silverman

Perhe hioi vanhan terassiosuuden ja käsitteli sen SiOO:X Esipesuaineella. Tuote puhdistaa ja avaa puun siten, että myöhempi piikäsittely imeytyy puuhun hyvin ja yhdistyy puukuitujen kanssa. Käsittelyn ansiosta uuden ja vanhan terassipinnan välillä ei ole havaittavissa sävyeroa. Kaksivaiheinen käsittely SiOO:X Terassi Puunsuojalla ja Terassi Pintasuojalla vahvistaa puuta ja luo siihen hopeanharmaan patinan sekä sileän tunteen paljaille jaloille. Monet toivovatkin terassilta juuri tätä ominaisuutta.

Useat oleskelutilat luovat yhdessä harmonisen kokonaisuuden. Kuva: James Silverman

Elin piirsi tietenkin itse ”pienen paratiisin” suunnitelmat. Arkkitehtina suuret pohjaratkaisut tai innovatiiviset materiaalivalinnat eivät ole hänelle vieraita. Harmaasävyiset puu- ja graniittilohkot luovat luonnollisen tunnelman, kun taas uima-allasta ja puutarhaa kiertävät betonielementit tuovat suunnitelmaan modernin säväyksen. Haluttu SiOO:X puusävy syntyy terassin imiessä kosteutta itseensä. Tämän jälkeen SiOO:X piikiteet kovettuvat ja muodostuu ns. piikilpi. Alussa Elin kasteli terassia nopeuttaakseen prosessia. Kesän lopussa täydellinen harmaasävy ja puunsuoja oli saavutettu. Pystypinnat harmaantuvat hitaammin kuin vaakapinnat, mutta siitä huolimatta kaikki osat sopivat nyt kauniisti yhteen.

Terassin pinta vanhemmista ja uudemmista osista, mutta rajakohdassa ei ole nähtävissä eroa. Kuva: James Silverman

SiOO:X käsittelyssä on suositeltavaa käyttää puu- ja pintasuojausta samana päivänä. Käsiteltäessä suuria alueita, kuten Marasovicin perheen terassilla, kannattaa työ jakaa pienempiin alueisiin, esim. 30 neliömetriin päivässä. Kalliolle johtavan portaikon käsittely vaati hieman enemmän kärsivällisyyttä ja kapeammat siveltimet portaisiin upotettujen pienien valojen takia. SiOO:X on hieman emäksinen ja voi jättää tahroja metalli- ja lasiosiin, joten tällaiset pinnat kannattaa suojata ja poistaa mahdolliset roiskeet märällä liinalla.

SiOO:X Premium Terassi Puunsuoja ja Premium Terassi Pintasuoja suojaavat puupintaa uima-altaan ympärillä. Kuva: James Silverman

Jatka ostoksia
Tilauksesi

Ostoskorisi on tyhjä